Следващия път, когато се затрудните с кръстословицата, изпийте чаша , съветват

...
Следващия път, когато се затрудните с кръстословицата, изпийте чаша , съветват
Коментари Харесай

Чай вместо кафе, за да бъдем по-умни

Следващия път, когато се затрудните с кръстословицата, изпийте чаша, поучават учени. Те са открили, че пиенето на чаша чай усъвършенства креативното мислене, оповестява английският вестник The Times. За задачите на опита откривателите са дали на 100 участници чай или вода и по-късно са ги помолили да създадат проби за равнище на креативно мислене, по-специално за конвергентно мислене. Задачата на хората била да намерят смислени връзки сред групи думи и да решат няколко загадки.

След като анализирали получените резултати по подобен метод, че да изключат евентуалното влияние на и езиковите качества, откривателите от Пекинския университет открили, че тези, които са пили чай, са се справили доста по-добре с поставените задания. Консумиралите напитката са събрали приблизително 13,89 точки в играта за търсене на думи и 10,94 точки при решение на загадки, спрямо 12,94 точки и 9,0 точки за тези, които са пили вода.

Резултатите предизвикали учените да стигнат до извода, че чаят има удобен резултат върху креативното мислене на индивида. Причината обаче към момента остава неразбираема. От The Times пишат, че чаят съдържа кофеин и L-теанин, които усъвършенстват концентрацията, само че участниците в изследването са пили малко количество чай - приблизително 90 мл - и са създали проби директно откакто са го изпили, т.е. резултатът не би бил значителен.
               

„ Резултатът по-скоро демонстрира, че самият обред по пиянство на чай, а не съставените елементи на чая, играе основна роля “, споделят учените. Екипът допуска, че обяснението може да се крие в това, с което хората са склонни да асоциират пиенето на чай: „ с избрани отличителни черти на личността, като просветеност, креативност, изисканост, убеденост и непоклатимост “.

Според учените тези, които пият чай, „ на подсъзнателно равнище считат, че са по-умни и по-креативни “, тъй като го свързват с визията за хора, които обичат да пият чай. През 2017 година същият екип от китайски учени откри, че чаят може да усъвършенства и друга форма на творчеството, известна като дивергентно мислене.

The Times написа, че чаят, сходно на плодовете и зеленчуците, е натурален източник на полифеноли и флавоноиди, антиоксиданти, които оказват помощ в битката с клетъчните увреждания, породени от свободните радикали. По-ранно изследване на Университета в Харвард откри, че пиещите чай имат по-малка възможност да развият диабет, което се счита, че е обвързвано с регулирането на кръвната захар от полифенолите.

Освен това съгласно откривателите чаят оказва помощ за понижаване на риска от сърдечни болести. Следващият път, когато се протегнем към чашата с топла напитка, можем умерено да го създадем с предчувствието за най-малко няколко преимущества в наша изгода.

 



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР